Sidan för dig som vill köpa nya skosnören

Fakta Om Skosnören

Fakta om skosnören har visat att Skosnören länge har använts utav människan för att på ett enkelt och smidigt sätt fästa skor runt fötterna. Genom att dra ett snöre genom ett antal öglor på skon och sedan med hjälp av en knut spänna och säkra snöret kan man få skon att sitta kvar på foten. Idag är det kardborreband som är den vanligaste konkurrenten till skosnören. Dessa används dock mest utav yngre barn som ännu inte har lärt sig att knyta skorna rätt. Ett alternativ till kardborreband är att använda sig utav elastiska skosnören tillsammans med ett spänne. Elastiska skosnören och kardborreband kan även vara populärt hos äldre personer, som kanske inte längre har den fingermotoriken som krävs för att knyta.

Historia

Tiden då skosnörets historia tog sin början är svår att fastställa då det inte finns mycket fakta om skosnören från de tidiga åren. Det man vet är att ca år 2000 f.Kr. så har de antika mesopotamierna bitar av läder under fötterna för att skydda mot skador och smuts. Dessa fästes runt foten och fotleden med ett snöre som troligen var gjort utav råhud. Utan detta snöre skulle läderbiten under foten inte kunna hållas på plats och därmed vara värdelös.

Det som däremot ledde till att skosnöret fick allt större spridning, framförallt i Europa, var romarna och framförallt de romerska soldaterna. Soldaternas långa marscher krävde skydd för fötterna, och precis som de antika mesopotamierna använde de sig utav en slitstark sula, vanligtvis av läder, och sedan råhud för att fästa läderbiten runt foten och fotleden. Detta är mest att jämföra med dagens sandaler. Det var inte bara soldaterna som använde sig utav skodon, även vanliga stadsbor använde sig utav en varierande mängd skor, även ibland päls-beklädda skor, som ofta inte använde sig utav skosnöre, utan istället stift.

Senare, under den Elisabetanska eran, var skor ofta säkrade med remmar, snören, spännen och pins, både vanliga enkla och juvelprydda. För de amerikanska kolonisterna kunde skosnören betyda status, varför man ofta säkrade sina skor med färgat läder eller juvelprydda spännen.

Museum of London har dokumenterat olika exempel av skodon och skosnören ända bak till 1100-talet. Denna dokumentation visar tydligt att skosnören användes på skorna, och att dessa löpte genom en serie utav öglor och hål på ovansidan av skon från sida till sida, precis som dagens skosnören.

Skosnörets konstruktion

Traditionella skosnören är ofta gjorda utav läder, bomull, jute eller hampa, precis som vanliga rep. På senare tid har man däremot börjat använda sig mer utav syntetisk fiber då detta ofta är billigare. En nackdel med syntetiska skosnören, som nog många har upplevt, är att de är halare och därför har en tendens att gå upp enklare. Förutom priset har även syntetiska skosnören bättre hållbarhet än traditionell fiber, då de är halare och därför inte skavs sönder lika lätt. Syntetiska skosnören är också mer tåliga mot fukt och då inte i samma utsträckning möglar.

I varje ände av skosnöret finns en dubb, vilket ser ut som om någon lindat tejp runt ena änden. Detta är för att förhindra att skosnöret, som ofta består av flera tunna trådar, ska tvinna upp sig och förstöras. Dubben gör det också mycket enklare att trä snöret genom hålen på skorna.

Det är även vanligt att man efterbehandlar skosnören för att ge ytan mer friktion för att de ska hålla knutar bättre.

Olika typer

Förutom de vanliga, klassiska skosnörena, vanligtvis gjorda utav syntetisk fiber, så finns ett antal elastiska skosnören.

  • Traditionella elastiska skosnören som fungerar precis som vanliga där man kan knyta och knyta upp. Dessa kan däremot ofta komma med ett permanent ”spänne” som skosnöret löper igenom. Skosnöret kan låsas fast i spännet och du slipper då knyta dina skor.

  • ”Knotiga” skosnören har varierande tjocklek med ”tjocka” sektioner och ”smala” sektioner om vart annat. Dessa löper sedan genom öljetter och med hjälp av de olika tjocka sektionerna kan man spänna fast skosnöret utan att behöva knyta.

  • Tvistade skosnören ser ut som en spiral och spiralen fungerar som ett naturligt stopp i öglorna. Snöret går enkelt att dra genom öglorna för hand men stannar sedan på plats tack vare sin helix-formade konstruktion.

    Elastiska skosnören gör det enkelt att snabbt ta av och på sig skorna och därför har de blivit ett populärt val bland barn och äldre.

    Det finns även platta skosnören, som ofta håller knutar bättre än vanliga traditionella runda.

Skapare: Marcos André
Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cross-laced_white_sneaker_shoelaces.jpg

Myter

En populär myt om skosnören är att soldater som slogs för Storbritannien, och japanska trupper använde sig utav olika typer av snörning. När soldaterna kröp på marken kunde ge genom att studera skosnörena och snörningen på andra soldater avgöra om de var allierade eller fiender. Att knyta sina skosnören rätt kunde därför betyda skillnaden mellan liv och död. Huruvida denna myt om skosnören är sann eller inte är svårt att avgöra då det inte finns mycket fakta om skosnören och soldater.

Vill du hitta mer fakta om skosnören så har den engelska Wikipedia-sidan mycket nyttigt.

© Nya Skosnören, 2024