Sidan för dig som vill köpa nya skosnören

Knyta Skosnören

Vill du knyta skosnören har du hittat rätt. När många söker online efter olika sätt att knyta sina skor så menar de ofta snöra istället. Med att knyta menar vi själva knuten, dvs det du gör av de två ändarna av skosnöret. Med snöra menar vi vad man gör med hela skosnöret och hur man leder de genom de olika öglorna på skorna.

Är du på jakt efter nya skosnören? Hoppa då över till vår sida Köpa Skosnören Online.

Genom att knyta dina skor på ett annat sätt kan du få ett nytt utseende på dina skor, utan att behöva köpa nya skosnören online eller i butik. En annan knut på dina skosnören kan även hålla bättre och inte gå upp lika lätt. Detta kan vara extra användbart om du till exempel använder vaxade eller syntetiska skosnören som tenderar att gå upp lite lättare en vanliga bomullssnören.

Nedan följer ett antal beskrivningar på ett antal vanliga sätt att knyta skosnören. Tyvärr har vi inga bilder på hur man kan knyta skosnören men vi rekommenderar Ians Shoelaces som är en mycket informativ sajt online där du hittar all information som du någonsin kommer att behöva angående skosnören. På Ians Shoelaces{" "} hittar du också bra länkar till sidor där du kan köpa skosnören online i utländska butiker.

Går din knut ofta upp?

Ett vanligt problem, som vi tror att alla någon gång har haft, är att vissa skor och skosnören tenderar att gå upp väldigt lätt. Vi listar här tre åtgärder som vi tycker brukar hjälpa.

1. Knyt mer Dubbelknut

Den absolut enklaste åtgärden är att helt enkelt knyta med dubbelknut istället för enkelknut. Detta är ett nästintill 100%-igt skydd mot att snörena går upp och rekommenderas på till exempel träningsskor.

2. Använd runda skosnören istället för platta

Runda skosnören är mer hållbara än platta vilket gör att du kan "dra åt" knuten mycket mer och den håller då mycket bättre. Kika in på vår sida för Platta Skosnören för att hitta ett par som passar dig och dina skor.

3. Använd vaxade skosnören

Vaxade skosnören har en yta som fäster mycket bättre och därmed gör att knutar håller mycket bättre. Kika in på vår sida för Vaxade Skosnören för att hitta ett par som passar dig och dina skor.

Olika sätt att knyta skosnören

Standardknut

  1. Börja med en startknut, vilket man måste kunna om man ska knyta skosnören, genom att föra ena änden över och sedan under det andra snöret. Detta är en klassisk start-knut som de flesta knutar börjar med.
  2. Gör en loop av ena änden och snurra den andra runt denna. Detta kommer att skapa ett hål mellan de två snörena, här drar du igenom det snoret som du snurrade runt loopen vilket skapar en ny loop. Dra sedan i de två öglorna och du är nu klar

Knut med två öglor

  1. Börja med knuten som du nästan alltid gör när du ska knyta skosnören, precis som tidigare
  2. Gör en ögla av varje ände med hjälp av dessa två så gör du sedan en ny startknut
Skapare: OCAD U
Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tie_shoelace.png?uselang=sv

Kirurgknut

  1. Gör båda stegen i standard knuten, men spänn inte åt knuten i slutet
  2. Innan du spänner så drar du ena loopen ett par varje runt den andra så att den blir som en spiral, spänn sedan knuten

Dubbelknut

  1. Gör både steg ett och två i standardknute
  2. De två öglorna som du nu har kvar gör du en startknut av
  3. Denna knut används ofta för att säkra skosnörena på skorna extra mycket. Denna knut är även perfekt om du köpt skosnören online och inte vill tappa dem första dagen de används

Snöra skor

När vi pratar om att snöra skor så är det hur vi drar skosnöret genom de olika öglorna på skorna. Genom att snöra om skorna med befintliga skosnören kan man få ett helt nytt utseende och ge nytt liv år dina skor. För ännu större effekt rekommenderar vi givetvis att du köper nya skosnören, antingen online eller i butik. Störst effekt får man givetvis om skosnörena och skorna skiljer väldigt mycket i färg, då snörningen syns maximalt i dessa fall.

Det finns flera olika sätt att snöra dina skor. De flesta skor är snörade lika dant vid köp vilket är den klassiska vanliga snörningen. Vill du förändra dina skor utan att köpa nya skosnören är vårt tips att du kollar runt här och för att sedan kunna snöra skor på ett nytt sätt.

En sida vi tycker är bra är Wiki How-Lace Shoes där du kan få hjälp med mängder av frågor.

Varför snöra skor på ett nytt sätt?

Genom att snöra skor på ett annat sätt kan du både få visuell och praktisk effekt. De visuella effekterna är ganska självklara men de praktiskt kan vara mindre självklara. Genom att snöra om skorna kan du sedan knyta dem så att de sitter tajtare eller lösare.

Extra hål på löparskor

Högst upp på löparskor finns ofta ett par extra snörhål som används för att snöra skorna, men få vet vad dessa är till för och hur de används men nu ska du få svaret. Dessa används för att säkra foten ännu bättre i skon så att den hålls på plats extra bra utan att man ska behöva spänna snörena för hårt. Detta är extra användbart om man har smala fötter och/eller höga vrister. Vill du lära dig hur man knyter skorna med hjälp av de extra hålen kan vi rekommendera iForm som har en utmärkt guide för hur du på bästa sätt snöra dina löparskor. Anledningen till att dessa hål återfinns på löparskor är för att det vid löpning är extra viktigt att foten sitter still i skon för att förhindra skoskav och andra skador.

Skador och slitningar

Över tid så slits skosnören ut och kommer att behöva bytas ut. Vissa skosnören kan hålla lite längre, till exempel skosnören i läder, men då dessa ofta är betydligt dyrare kan det löna sig att köpa lite billigare syntetiska skosnören istället, trots att de inte kommer hålla lika länge. En väldigt vanlig orsak till att skosnörena slits ut är att man knyter skorna hårt. Detta då man utsätter dem för stora spänningar dels vid själva knytningen men också vid användandet. För att förhindra detta kan man tänka på att inte snöra sina skor så hårt.

En annan orsak är att öglorna i skorna kan ha slitits ut. Dessa är ofta i metall eller plast och när dess börjar bli gamla och slitna så kan det uppstå vassa kanter. Dessa vassa kanter skaver sedan mot skosnörena vilket gör att dessa slits ut. Detta är en av anledningarna till att skosnören slits fortare och fortare på ett par skor.

© Nya Skosnören, 2024