Sidan för dig som vill köpa nya skosnören

Snöra skor

När vi pratar om att snöra skor så är det hur vi drar skosnöret genom de olika öglorna på skorna. Genom att snöra om skorna med befintliga skosnören kan man få ett helt nytt utseende och ge nytt liv år dina skor. För ännu större effekt rekommenderar vi givetvis att du köper nya skosnören, antingen online eller i butik. Störst effekt får man givetvis om skosnörena och skorna skiljer väldigt mycket i färg, då snörningen syns maximalt i dessa fall.

Det finns flera olika sätt att snöra dina skor. De flesta skor är snörade lika dant vid köp vilket är den klassiska vanliga snörningen. Vill du förändra dina skor utan att köpa nya skosnören är vårt tips att du kollar runt här och för att sedan kunna snöra skor på ett nytt sätt.

En sida vi tycker är bra är Wiki How-Lace Shoes där du kan få hjälp med mängder av frågor.

Varför snöra skor på ett nytt sätt?

Genom att snöra skor på ett annat sätt kan du både få visuell och praktisk effekt. De visuella effekterna är ganska självklara men de praktiskt kan vara mindre självklara. Genom att snöra om skorna kan du sedan knyta dem så att de sitter tajtare eller lösare.

Skapare: Ian W. Fieggen
Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FootbagLacing.gif

Extra hål på löparskor

Högst upp på löparskor finns ofta ett par extra snörhål som används för att snöra skorna, men få vet vad dessa är till för och hur de används men nu ska du få svaret. Dessa används för att säkra foten ännu bättre i skon så att den hålls på plats extra bra utan att man ska behöva spänna snörena för hårt. Detta är extra användbart om man har smala fötter och/eller höga vrister. Vill du lära dig hur man knyter skorna med hjälp av de extra hålen kan vi rekommendera iForm som har en utmärkt guide för hur du på bästa sätt snöra dina löparskor. Anledningen till att dessa hål återfinns på löparskor är för att det vid löpning är extra viktigt att foten sitter still i skon för att förhindra skoskav och andra skador.

Skador och slitningar

Över tid så slits skosnören ut och kommer att behöva bytas ut. Vissa skosnören kan hålla lite längre, till exempel skosnören i läder, men då dessa ofta är betydligt dyrare kan det löna sig att köpa lite billigare syntetiska skosnören istället, trots att de inte kommer hålla lika länge. En väldigt vanlig orsak till att skosnörena slits ut är att man knyter skorna hårt. Detta då man utsätter dem för stora spänningar dels vid själva knytningen men också vid användandet. För att förhindra detta kan man tänka på att inte snöra sina skor så hårt.

En annan orsak är att öglorna i skorna kan ha slitits ut. Dessa är ofta i metall eller plast och när dess börjar bli gamla och slitna så kan det uppstå vassa kanter. Dessa vassa kanter skaver sedan mot skosnörena vilket gör att dessa slits ut. Detta är en av anledningarna till att skosnören slits fortare och fortare på ett par skor.

© Nya Skosnören, 2022